Selasa, 13 November 2012

MUSIM DURIAN DATANG LAGI KERANA KHASIATNYA?


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ8W7aR3RG86nrxnnGa99v7LkBjiVMb1LJZdJ9S-fhmLN2Q4p78Ww

Bertentangan dengan kepercayaan popular, tahap kolesterol anda tidak akan mengalami kenaikan yang besar  selepas makan durian. Malah, raja buah ini sebenarnya mempunyai lemak monotaktepu yang baik yang mana boleh menurunkan paras kolesterol anda yang berbahaya dan menyederhanakan tekanan darah tinggi.

Bila tiba musimnya pasti gerai-gerai di tepi jalan bagaikan berpesta menjual Raja Buah ini. Namun durian tidak akan memberi manfaat kepada garis pinggang anda. Sebiji buah durian mempunyai kadar 885 kalori hingga 1,500 kalori bergantung pada saiz.

"Durian boleh menjadi sumber nutrien yang sangat baik, tetapi juga tinggi kalori dan karbohidrat, justeru itu mesti dimakan secara sederhana," kata Magdalin Cheong, Ketua pakar pemakanan, Dietetik & Perkhidmatan Makanan di Hospital Besar Changi.

Fakta tentang durian.

1.   Durian boleh menyebabkan pertambahan berat badan.
Dengan purata 1 kg bersaiz durian mempunyai hampir kepada 1,350 kalori, makan 1 durian boleh rak sehingga sebanyak 68 peratus peratus daripada 2,000 kalori harian yang disyorkan untuk orang dewasa purata! Satu biji durian (kira-kira 40 g) mempunyai 54 kalori. 

2.   Durian kaya dengan nutrien.
Durian kaya dengan khasiat semulajadi seperti serat kalium, zat besi, vitamin C, dan vitamin B kompleks. Raja buah itu sangat baik untuk meningkatkan kekuatan otot dan tekanan darah, pergerakan usus dan kesihatan kulit. Ia juga menyokong sistem saraf dan imun, dan meningkatkan pembentukan sel darah merah.

Komposisi nutrien pemakanan berdasarkan sebiji durian  bersaiz kecil (650g).

Kalori 885
Jumlah 34.5g lemak (lemak monotaktepu) bendera Merah: Itu hampir 50% daripada keperluan pemakanan harian.
Tepu TIADA lemak
TIADA Kolesterol
13mg natrium Natrium Rendah
Jumlah karbohidrat 176 g Red flag: Itu hampir 50% daripada keperluan pemakanan harian.
24.7g serat pemakanan yang baik. Itulah 92% daripada keperluan pemakanan harian.
Protein 9.5g
Peratus keperluan pemakanan harian
Vitamin C 198%
Kalium 56%
Besi 14%
Vitamin A 5%
Kalsium 4%

3. Orang yang mempunyai diabetes harus menghadkan pengambilan durian .
Jika anda mempunyai diabetes dan mesti mengira karbohidrat anda, anda tidak boleh pesta durian kerana kandungan gulanya yang tinggi. Durian mengandungi gula ringkas - sukrosa, glukosa fructoseand.

4. Durian mempunyai tenaga segera.
Kerana kandungan karbohidrat yang tinggi mereka, durian boleh membantu menambah tahap tenaga yang rendah dengan cepat (dalam individu yang sihat). Kandungan kalium tinggi buah juga boleh membantu mengurangkan keletihan dan melegakan tekanan mental dan kebimbangan.

Mitos tentang durian

1. Durian sarat dengan kolesterol
Tidak benar. Durian mempunyai sifar kolesterol dan tiada lemak tepu. Kolesterol didapati dalam makanan yang mengandungi lemak tepu seperti daging merah, makanan laut dan produk tenusu. Durian mempunyai jantung yang sihat lemak monotaktepu yang membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol LDL buruk anda.

2. Manggis mesti dimakan dengan durian untuk mengurangkan kepanasan.
Menurut kepada kebijaksanaan orang-orang cina konvensional, manggis adalah buah penyejuk. Memakan manggis akan mengurangkan kepanasan selepas memakan buah durian. Walau bagaimanapun, tidak ada penyelidikan saintifik untuk menyokong mitos ini. Tabiat makan durian dan manggis bersama-sama mungkin berpunca daripada hakikat bahawa kedua-dua buah-buahan yang dituai pada musim yang sama.

3. Makan durian dan minum bir (haram bagi orang islam) pada masa yang sama boleh membunuh anda.
Tiada bukti saintifik untuk menunjukkan bahawa ini adalah gabungan maut. Ia adalah lebih cenderung untuk menyebabkan kembung, senak dan ketidakselesaan kerana hati anda telah bekerja keras untuk metabolise kedua-dua lemak dan gula dalam durian dan alkohol, terutamanya jika anda telah digunakan kedua-duanya dalam jumlah yang berlebihan.

4. Makan durian boleh meningkatkan libibo anda.
Berdasarkan kajian kes di Singapura, hampir 1 dalam 10 warga Singapura mengalami sindrom usus terganggu selepas memakan Raja Buah ini. Ini kerana, kepanasan selepas makan durian boleh menyebabkan suhu badan anda meningkat. Walaupun mitos ini, dikaitkan dengan buah durian, namun ia masih kekal sebagai buah-buahan yang sangat berharga.

"Durian adalah buah yang sangat berkhasiat, apabila dimakan secara sederhana, menjadikan tubuh badan mempunyai mineral, vitamin, dan banyak lemak yang baik. Makan 2-3 biji durian pada satu masa adalah mencukupi, tetapi kerana durian boleh menjadi begitu ketagihan, orang cenderung untuk makan lebih daripada yang sepatutnya, " kata Cik Cheong. 

Sekian sebagai pengetahuan yang berguna untuk anda. Sumber dipetik dari HealthXchange.com.sg

Tiada ulasan:

Catat Ulasan